Verksamhetsidé
Personalen och familjerna gör tillsammans sitt yttersta för att barnen ska ha det så bra på daghemmet som möjligt. Pocos motto är VÄLBEFINNANDE och det förverkligas i daghemmets vardag genom att:
- Respektera var och en som hon/han är
- Lyssna
- Positivt bemötande
- Bidra med egen insats enligt ork och tid
- Lita på att var och en vill delta
Glädje att göra, vilja att utforska och att hitta nya dimensioner – det vill vi erbjuda! Då barnet får upptäcka och pröva sig fram, bibehålls barnets nyfikenhet och färdigheterna utvecklas. Dessutom vill vi erbjuda barnet möjlighet att i lugn och ro få LEKA och VARA.
Med hjälp av lek, sång, musik, konst och rörelse, men också genom lugn och ro, utvecklas barnet till en hel person som har förmåga att hitta sin egna plats i livet och njuta av det. Genom att erbjuda barnet möjligheten att i lugn och ro växa och utveckla sin medvetenhet och kreativitet, ger vi henne/honom en god och nödvändig grund för det kommande livet.

Pocos verksamhet understöds av:
Stiftelse Brita Marie Renlunds minne sr delar ut allmänna bidrag, som Musikdaghemmet Poco ansöker årligen som stöd för sin verksamhet. Till vår glädje har beviljats det!
delar ut bidrag till olika projekt bland lokala aktörer två gånger i året. Poco har ofta ansökt om bidrag kunnat med hjälp av dessa bidrag bl.a. renovera en klätterställning, installerat skåpvåningssängar, förnyat tamburens knaggar, luftvärmepumpar samt projektorduk. Till barnen glädje har det skaffats uteleksaker samt en videoprojektor. Musikdaghemmet Pocos stödförening är väldigt tacksamma för det stöd vi fått!
Musik och bildkonst
Konstuppfostran
Under småbarnsåren behöver barnet tid och utrymme för kreativitet – musik och bildkonst är en naturlig del av Pocos vardag. Konst erbjuder en god grund för utvecklingen av barnets medvetenhet och känsloliv. Alla Poco-barnen deltar i musikstunderna och gruppernas egna konstprojekt. Dessutom har barnen möjlighet att delta i extra bildkonst- och instrumentundervisning under handledning av professionella lärare. Så här blir det mer gemensam tid för familjerna under kvällarna.
Musikfostran
Det är roligt och inspirerande att lära sig genom upplevelser och lyckanden! Musikstunderna erbjuder utmaningar, spänning, möjligheter, lugn, samhörighet och estetiskt välbehag. Traditionellt är musikstundernas mål att utveckla de musikaliska kunskaperna, och att med musikens hjälp stöda barnets allmänna utveckling och personlighet. Under musikstunden musiceras det på så många olika sätt som möjligt; genom att sjunga, spela instrument, lyssna och att röra sig till musik. Samtidigt lär sig barnen musikens grunder (melodi, rytm, dynamik, klang, harmoni och form).
Poco samarbetar också med Borgå konstskola och årligen erbjuds bildkonstlektioner i grupp med en erfaren konstfostrare. Familjerna betalar en skild avgift för bildkonstskolan.


Pocos personal
Pocos personal är väldigt engagerad, vilket syns i form av långa arbetsförhållanden. På Poco arbetar fem barnträdgårdslärare:
- en svenskspråkig
- tre småbarnspedagoger
- två musikpedagoger
Det finns fyra barnskötare, varav tre har svenska som arbetsspråk.
Två anstaltsbiträden ser till att vardagen och trivsamheten på Poco är på topp.
Som vikarier fungerar några vuxna som är bekanta för vissa av barnen redan från tidigare. Även högstadiets Prao-elever hämtar glödje med sig till Poco årligen. Ibland har Poco även haft studerande på läraoavtal samt studerna som gjort sitt examensarbete, på sidan om ordinarie personalen.

Pocos historia
Musikdaghemmet Pocos historia i kortfattad tidslinje
1995 Musikpedagog Leena Haapaniemi, med stöd av en förening grundad av Muskari-föräldrar, börjar hålla musikklubbar efter skoldagen i ungdomslokalerna på Söderkulla gård.
1996 Sibbo kommun köper heldags daghemsplatser för barn under skolåldern. Eftermiddagsaktiviteterna utvidgas eftersom man får utrymmen Södra Sibbos skola. Sibbo konstskolas Pableos konstlärare börjar konstundervisning på Poco.
1997 Musiikkipäiväkoti Pocos dagisverksamhet flyttar till en fastighet som renoverats för dagisverksamhet på Joensuu gård, där verksamheten fortsätter än i dag.
1998 Samarbetet med Borgårnejdens musikinstitut inleds. Samarbetet fortsätter än i dag.
2002 Södra Sibbos skola kommer som pilotskola med i helskoldagsprojektet. Eftermiddagsaktiviteter på skolan i detta projekt erbjöds av Musikdaghemmet och -klubben. Stödföreningen för Musikdaghemmet Poco möjliggjorde detta.
2005 Eftermiddagsaktiviteter i skolor blev lagstadgade. Musikdaghemmet Poco fokuserade på att erbjuda tjänster för småbarnspedagogik.
2014 Musikpedagogen Leena Haapaniemi, initiativtagaren till Pocos musikdaghem, slutar. Då planterades ett plommonträd på Pocos framgård.
2009 Avtalet om köptjänsten med Sibbo kommun upphör och Stödföreningen för Musikdaghemmet Pocon fortsätter att fungera som en privat tjänsteleverantör som följer Sibbo kommuns plan för småbarnspedagogik.
Musikdaghemmet Pocos historia